Talc: MANFAAT MUDAH DAN KESIHATAN

Nama bahan seperti itu sebagai talc sudah biasa kepada semua orang. Ia terutamanya dikaitkan dengan pemercik, kosmetik atau ubat kanak-kanak. Tetapi skop aplikasi talc jauh lebih luas: dari pengisi dalam industri dan industri cat untuk menggunakannya dalam pengeluaran bekalan makanan dan dadah. Sedikit siapa yang tahu bahawa talc yang sama adalah penstabil E553, yang sering digunakan dalam pengeluaran kuih untuk menyampaikan glitter bersinar dragee dan karamel. Di samping itu, sebagai suplemen pemakanan, Talc menghalang menghisap produk pukal. Tetapi sangat tidak berbahaya kepada talc supaya penggunaannya meluas, dan apakah manfaat mineral, Medaboutme telah dicari.

Skop Permohonan Talc dan permohonannya

Skop Permohonan Talc dan permohonannya

Secara alam semula jadi, talc adalah silikat magnesium berair (terhidrasi). Ia biasanya formula kimianya adalah seperti berikut - MG3Si4O10 (OH) 2. Tetapi apa yang dimaksudkan dengan huruf dan nombor ini? Komposisi talc mungkin berbeza-beza, sebagai contoh, bukannya silikon, ia mungkin mengandungi aluminium / titanium, dan magnesium dalam beberapa variasi digantikan oleh besi / mangan. Bahan ini mungkin mempunyai kekotoran yang berbeza yang ditentukan oleh lokasi pengeluarannya.

Salah satu mineral yang paling lembut ke sentuhan berminyak dan, bergantung kepada pelbagai, boleh mempunyai warna dari putih ke kehijauan. Dalam pelbagai bidang aktiviti manusia, perbincangan digunakan terutamanya dalam bentuk serbuk yang dicirikan oleh:

  • Ciri-ciri penjerapan yang sangat baik yang memungkinkan untuk menghilangkan kelembapan dan bau dengannya;
  • kesan antibakteria;
  • jumlah jangka hayat yang cukup besar di bawah keadaan masing-masing;
  • Kemungkinan penggunaan sendiri, jika kita bercakap tentang talke perubatan.

Dalam pengeluaran kertas, serbuk digunakan untuk menampung kertas berkualiti tinggi, menyerap dakwat. Dalam kes jahit, talc termampat menggantikan kapur yang digunakan untuk memohon markup pada tisu. Dalam pembuatan seramik, mineral membolehkan anda memperbaiki parameter penebat haba dan bunyi. Talc digunakan untuk mengelakkan pendengaran dan melekat produk plastik dan getah yang disimpan dalam gudang dan industri. Dalam industri makanan, mineral bertindak bukan sahaja sebagai pengemulsi. Talc juga digunakan dalam kaca beras pengisaran untuk memberikan bijirin teduh salji putih.

Tetapi, walaupun kelaziman penggunaan talc, yang paling sering kita hadapi dengan sfera perubatan dan kosmetologi.

Talc dalam pengeluaran dadah dan bukan sahaja

Talc dalam pengeluaran dadah dan bukan sahaja

Talc digunakan secara meluas dalam pengeluaran bahan tambahan dan ubat-ubatan aktif biologi, seperti glukonat kalsium. Ini adalah sumber yang sangat baik untuk kesihatan unsur surih - magnesium dan silikon. Kepekatan yang dibenarkan mineral dalam komposisi ubat tidak boleh melebihi 30%. Pakar tidak mengesyorkan mengambil ubat sedemikian di:

  • suhu tinggi;
  • Penyakit organ tertentu dari saluran gastrousus;
  • Kehamilan dan laktasi.

Dalam bidang perubatan, Talc digunakan sebagai luar. Sebagai contoh, semua orang tahu bahawa sarung tangan perubatan untuk memudahkan haus mereka ditutup dengan lapisan talc. Juga biasa kepada setiap serbuk kanak-kanak, kelembapan yang berlebihan yang lebih baik dan melindungi kulit dari geseran dan kerengsaan. Sebagai sebahagian daripada ejen ini, kanji dan zink oksida juga hadir. Serbuk khas dicirikan oleh penyerapan kelembapan yang sangat baik dan parameter antiseptik.

Di samping serbuk, talc cair hari ini sama-sama dituntut. Apa cara yang lebih mudah digunakan, kerana mudah untuk memohon dan menghalang kemasukan zarah-zarah mineral ke dalam saluran pernafasan kanak-kanak.

Fakta!

Talc farmaseutikal melepasi pemprosesan yang sesuai. Untuk permulaan, komposisi mineral dibersihkan daripada kekotoran, dan kemudian diproses dengan larutan pencairan asid chlorothic. Seterusnya, serbuk dibasuh dan dikeringkan, dan selepas disterilkan. Untuk peneutralan dari mikroorganisma, talc dikalsin pada suhu 160 ° C. Teknologi penalaan etilena atau pemprosesan radiasi gamma juga boleh digunakan.

Permohonan Talc dalam Sfera Kosmetologi

Permohonan Talc dalam Sfera Kosmetologi

Terima kasih kepada sifatnya, Talc adalah salah satu bahan yang paling dicari dalam pengeluaran pelbagai produk kosmetik, khususnya:

  • pelbagai kuasa;
  • Lopak untuk muka dan badan;
  • bayang-bayang untuk usia;
  • krim tonal;
  • antiperspirant kering;
  • Topeng untuk kulit, dsb.

Serbuk berdasarkan Talca mempunyai tekstur khas, ia mudah digunakan pada kulit dan diagihkan ke atasnya, menghapuskan lemak yang berlebihan, dicirikan oleh kesan penyahbauan.

Sering talc yang dipanggil batu sabun. Apabila berinteraksi dengan air, mineral menjadi licin dan terima kasih kepada harta ini, ia secara aktif digunakan dalam pengeluaran sabun, gel mandi dan gel pencukur. Juga talc boleh bertindak sebagai pengisi pemekat dalam ubat gigi.

Sebagai sebahagian daripada antiperspirant kering, bahan serbuk mengurangkan hyperhydroses, melindungi daripada bau, diameter dan jagung yang tidak menyenangkan, memastikan rasa kesucian dan kesejukan.

Apakah kemudaratan kepada Talc Kesihatan?

Pertikaian relatif terhadap kemarahan Talc sedang dijalankan. Telah terbukti bahawa kesan kerap bahan ini untuk saluran pernafasan membawa kepada perkembangan talcosis. Penyakit ini terutamanya terdedah kepada orang yang bekerja pada pengeluaran atau sering dihubungi dengan talc dalam keadaan lain. Pada permulaan perkembangannya, talcosis dimanifestasikan dengan nafas, dan selepas - batuk kering. Semakin lama hubungan saluran pernafasan dengan talc, semakin banyak zarahnya berkumpul di dalam badan, yang membawa kepada perkembangan bronkitis kronik dan meningkatkan risiko tuberkulosis.

Pada akhir saintis, satu lagi bahaya Talc adalah peningkatan risiko kanser. Pakar berpendapat bahawa serangan yang kerap pada kulit organ-organ genital luar pada wanita meningkatkan risiko kanser endometrium dan ovari. Kakitangan Sekolah Perubatan Harvard di Boston menentukan bahawa hanya 1 minggu penggunaan talc kebersihan intim meningkatkan kemungkinan perkembangan kanser rahim sebanyak 24%. Dan dengan penggunaan biasa kosmetik dan mata air, risiko kanser ovari meningkat sebanyak 41%. Bahan serbuk kerana ia menggunakan sebahagiannya menembusi rongga organ-organ genital dalaman dan boleh berkumpul selama bertahun-tahun, menyebabkan proses keradangan yang kerap dan sebagai hasilnya - kelahiran semula ganas tisu.

Talc mungkin mengandungi asbestos dalam komposisinya. Ini adalah bahan karsinogen yang berbahaya yang menembusi badan melalui saluran pernafasan dan memberi kesan negatif kepada kesihatan. Oleh itu, saintis mengaitkan penggunaan talc dengan perkembangan mesothelioma - tumor, berkembang dari mesothelium di Plevra, Peritoneum dan Pericardia. Ini adalah penyakit yang jarang berlaku yang mempunyai kebanyakan arus malignan.

penemuan

Petua untuk penggunaan yang selamat seperti bahan biasa adalah agak mudah. Untuk melindungi diri anda daripada merosakkan Talc, anda hanya perlu menggunakan produk yang disahkan berkualiti tinggi. Sup yang serbuk lebih baik digantikan dengan talc cair, yang tidak dapat dihirup.

Lulus ujian Kesihatan IQ peribadi andaKesihatan IQ peribadi anda Lengkapkan ujian ini dan ketahui berapa mata - pada skala sepuluh mata - anda boleh menganggarkan kesihatan anda.

Bahan fotografi yang digunakan shutterstock

Apa itu talc? Talc adalah silikat yang mempunyai struktur berlapis, berani ke sentuhan dan memiliki kecemerlangan mutiara yang diucapkan. Ia mempunyai warna putih dengan pelbagai warna, yang disebabkan oleh komposisi kekotoran (nikel, mangan, kromium, besi dan aluminium). Keamatan warna ditentukan oleh tahap pembersihan.

Bergantung kepada struktur dan kekotoran yang ada, jenis mineral Talca berikut dibezakan:

  1. Agalit. Dia mempunyai struktur jarum. Serat kristal terletak hampir selari, dalam satu arah.
  2. MinnesoTaiti. Kehadiran besi (ia menggantikan magnesium) memberikannya teduh kecoklatan.
  3. Steatite. Dicirikan oleh struktur yang padat. Ia juga dipanggil Wen.
  4. Willemsite. Kerana kehadiran nikel mempunyai warna kebiruan atau kehijauan.
  5. Talc mulia. Batu lut mempunyai kepadatan yang lebih besar. Diproses dengan baik.
  6. Talco Chlorite. Komposisi termasuk klorida.

Menurut tahap pengisaran, serbuk talc, microtalc dan pengisaran besar dibezakan. Ia mempunyai kekerasan rujukan yang sama dengan 1. iaitu, ia adalah mineral yang lebih ringan. Saya mula-mula menemui dan menyifatkannya Michael Faraday ketika belajar dielektrik. Ia ditambang di Amerika, Kanada, China, Perancis dan negara-negara lain. Di Rusia, deposit terbesar terletak di Ural dan di wilayah Krasnoyarsk.

Mineral hartanah

Tidak semua orang tahu apa talc adalah dan ciri-ciri fizikal dan kimianya. Ini adalah komposisi kimia yang kompleks dari silikat magnesium terhidrogenasi. Anggaran Formula Kimia Talc kelihatan seperti ini: MG3SI4O10 (OH) 2. Ia boleh berbeza sedikit disebabkan oleh penggantian beberapa kekotoran. Kami menyenaraikan sifat utama Talc:

  1. Tidak ada bau.
  2. Ia tidak larut dalam air.
  3. Dengan asid dalam tindak balas kimia tidak masuk, selesaikan di bahagian bawah tangki.
  4. Ia adalah penjerap yang baik. Sempurna menyerap kelembapan dan bau.
  5. Ia mempunyai kekonduksian terma yang buruk.
  6. Ia dicirikan oleh kekerasan yang rendah sama dengan 1.
  7. Ia mempunyai ketumpatan yang rendah (2.75 kg / m²). Ia tidak mewakili nilai perhiasan.
  8. Refraktori. Dengan pemanasan yang kuat (800-900 ° C), ia menjadi sangat padat.
  9. Ia mempunyai penyebaran yang baik. Serbuk berbentuk kecil membentuk penggantungan dengan air.
  10. Adalah dielektrik.

Atribut kepada dia dan sifat ajaib. Serbuk itu digunakan untuk pelbagai jenis ubat yang direka untuk mengembalikan belia dan kecantikan. Kebanyakannya ialah krim dan pariren yang dibuat pada Talc CashiTz. Batu mempunyai tenaga positif. Sangat berguna untuk memastikan produk dari kakap yang padat di dalam rumah.

Minyak ini digunakan oleh manusia sejak zaman purba. Sarjana kuno menggunakannya agak luas kerana kelembutan dan kebolehkerjaan yang mudah. Malah di Mesir kuno, azimat dan kalung dibuat daripadanya. Rusia Clinica membuat ikon. Di China, talc berwarna telah dikeluarkan untuk jed yang berharga. Sumeria memotong cetakan.

Bidang penggunaan

Apakah talc dan apa yang digunakan untuk? Pertimbangkan kawasan yang paling terkenal:

  1. Dalam bidang perubatan. Sebagai pemercik untuk rawatan kaki dan penyakit kulit. Ia juga digunakan sebagai pengikat dalam komposisi tablet.
  2. Dalam teknik ini. Gunakan kedua-dua pelincir pepejal dan sebagai bahan tambahan untuk minyak motor.
  3. Dalam industri makanan. Mereka ditaburkan dengan produk coklat, yang dibuat dari bentuknya untuk pengeluaran cangkang permen tahan api. Makanan Talc mempunyai kod - E553B.
  4. Di rumah. Mereka berpuas hati dengan pelbagai produk getah (sarung tangan, kasut, dan lain-lain) untuk mengelakkan melekat.
  5. Dalam pembinaan. Gunakan untuk lapisan bilik mandi dan sauna, serta batu untuk relau.
  6. Dalam kosmetologi. Ia berdasarkan serbuk kanak-kanak, talc badan cecair dan serbuk urut.

Marilah kita menganalisis penggunaan talc dalam kosmetologi dan dermatologi dengan lebih terperinci. Selama lebih dari 100 tahun, dia mendapati pengguna dan masih merupakan komponen yang sangat diperlukan dari banyak kosmetik. Sebagai mineral ringan yang paling sering digunakan dalam bentuk serbuk. Ia semestinya sebahagian daripada serbuk dan bayang-bayang mata. Talc berperisa digunakan sebagai deodoran dan digunakan untuk zon yang berpeluh. Menggunakannya di bawah Prosedur Depilasi memberi amaran kepada perniagaan rambut. Talc cecair sangat berkesan apabila meninggalkan tumit mengisi. Ia ditambah kepada krim pencukur, kerana ia menyumbang kepada slaid cahaya. Terima kasih kepada kualiti ini bahawa serbuk talc digunakan untuk urut.

Apa itu talc? Perkara pertama yang banyak orang datang adalah serbuk kanak-kanak. Penyerapan yang baik ditentukan oleh penggunaannya untuk kanak-kanak. Ia mempunyai kedua-dua sifat anti-radang. Ia digunakan untuk merawat dan menghalang Pader pada bayi. Talc adalah komponen utama dalam serbuk. Di samping itu, ekstrak tumbuhan ubatan, zink oksida dan kanji dimasukkan.

Talc bersih dijual di farmasi. Borang Siaran - Powder untuk kegunaan luaran. Terdapat dalam balang dan pakej kecil.

Apabila bekerja dengan Talc, anda perlu berhati-hati dan cuba untuk tidak menyedutnya. Terdapat juga penyakit profesional - Talcosis, yang biasanya dikesan dari pekerja industri perlombongan dan kakitangan perubatan. Tanpa hubungan berterusan dengan serbuk, adalah mustahil untuk membeli penyakit ini.

Добавить комментарий