Peru Balsam untuk Luka Penyembuhan: Apa itu, arahan untuk kegunaan, komposisi, analog, di mana untuk membeli, harga, ulasan

Balsam Peruvian - produk asal asli, yang digunakan untuk tujuan perubatan, yang dihasilkan dengan memproses tumbuhan yang tumbuh di kawasan tropika. Ubat ini mempunyai penyembuhan dan kesan anti-radang. Hartanah sedemikian membolehkan penggunaan Balsam Peru untuk penyembuhan luka, termasuk terbuka. Ia melindungi kain dari jangkitan dan suppuration, merangsang pertumbuhan semula sel.

Bentuk pelepasan dan komposisi

Balsam Peru adalah bahan berminyak yang gelap. Dalam komposisinya, beberapa bahan aktif: benzylcinnamate, benzoic dan acid kayu manis, benzylbenzoate, vanillin dan nerridol.

Salah satu ubat yang popular dengan impregnasi dari Peru Balzam adalah plaster Jerman (pembalut salap) Branolind N, yang digunakan dalam rawatan luka bakar, meletakkan, ulser pada kulit, abses dan lain-lain penyembuhan yang buruk. Satu lagi permohonan patch berkenaan pertolongan cemas dalam kes luka luka, luka bakar asal yang berbeza, luka purulen. Plaster adalah kain kapas yang tidak menghalang pertukaran udara. Balsam, vaseline putih, gliserin Monostearate dan zetomacragol dengan lemak hidrogenasi digunakan sebagai impregnation. Komponen tambahan mempercepatkan penyembuhan luka.

Hartanah farmakologi

Petunjuk untuk penggunaan patch dan pembalut impregnasi dari Peru Balzam adalah disebabkan oleh kesannya terhadap kulit:

  • mengaktifkan penyembuhan yang rosak dan pembentukan sel-sel baru;
  • Menghapuskan mikrob dan kulat;
  • mencegah keradangan;
  • melegakan;
  • Mengatur pembekuan darah.

Untuk aplikasi tempatan, pembungkusan oxid siap digunakan - pembalut steril.

Petunjuk utama untuk digunakan

Mengikut arahan, ubat ini sesuai untuk penyembuhan luka dan dalam kes lain kerosakan pada kulit, seperti:

  • jangkitan purulen;
  • membakar damasses;
  • tempoh selepas operasi;
  • debu trofi;
  • Frostbite.

Sebagai tambahan kepada masalah yang serius, Dressing Oxid digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan lipatan operasi dan kerosakan kecil (lelasan, luka, dan sebagainya).

Contraindications.

Penggunaan pakaian dengan impregnasi dari Peru Balzam dilarang jika anda alah kepada komponen dalam komposisi. Awas adalah wanita hamil - doktor memutuskan persoalan kemungkinan menggunakan cara.

Arahan untuk kegunaan

Balsem tulen tidak terpakai, kerana ia boleh mencetuskan tindak balas negatif terhadap kulit, terutama apabila terbakar. Dalam rawatan pesakit, doktor menggunakan pakaian siap pakai dengan impregnasi balsem Peru. Dalam arahan untuk plaster "Branulind-N" menggambarkan secara terperinci bagaimana untuk menggunakan:

  1. Buka pembungkusan pelindung pada markup, tanpa menyentuh bahan steril dengan tangannya.
  2. Potong jalur patch dimensi yang dikehendaki.
  3. Keluarkan filem pelindung.
  4. Melampirkan ke permukaan luka.
  5. Betulkan plaster atau pembalut elastik.

Pembalut itu diulang mengikut jadual yang disyorkan oleh doktor yang menghadiri. Biasanya, prosedur itu dijalankan sehingga tisu dipotong sepenuhnya. Terima kasih kepada komponen dalam komposisi impregnasi, plaster mudah dikeluarkan, tidak traumasi kulit.

Kesan sampingan

Balsam Peru untuk penyembuhan luka dalam kes-kes yang jarang dapat mencetuskan tindak balas negatif. Kami bercakap tentang penggunaan jangka panjang di kawasan kulit kawasan yang besar. Ekzema, alahan tempatan, kegagalan buah pinggang juga ditemui sebagai kesan sampingan.

Overdosis.

Data mengenai kes tersebut tidak ditetapkan. Jika anda mengikuti arahan dan cadangan doktor, alat itu hanya akan mendapat manfaat.

Interaksi perubatan.

Merancang untuk digunakan selari dengan Balsam Peru yang lain penyembuhan luka, anda perlu mengambil kira interaksi mereka. Biasanya, perkongsian salap penyembuhan yang berbeza mempunyai kesan sinergi. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan alat lain, anda perlu masuk ke dalam sisa-sisa yang sebelumnya dengan serbet kertas. Jadi luka akan tersedia untuk bahan-bahan aktif yang lain. Ia amat penting untuk menghapuskan sisa-sisa yang berani sebelum memohon komposisi berasaskan air.

Analog.

Penyembuhan Balsam boleh digantikan dengan serbuk atau serbuk dalam hal merawat luka luka. Sekiranya kawasan yang rosak kering, minyak dan gel digunakan, supaya tempat parut lebih estetika. Bahan berpakaian dengan antibakteria, komponen penyembuhan digunakan sebagai analog.

Ulasan Pesakit

Pesakit yang menggunakan rawatan dengan Balsam Peru dalam rawatan secara positif menanggapi pengalaman yang berguna. Salah satu sebab untuk populariti Dressings Oxid adalah kemudahan. Yang kedua adalah bahan berkualiti tinggi, dengan perbelanjaan yang luka "bernafas", dan pembalut berlaku tanpa kecederaan pada permukaan luka. Terima kasih kepada peranti perubatan, luka menyembuhkan lebih cepat, risiko perkembangan jangkitan purulen dikurangkan. Bonus tambahan - Apabila memulihkan kulit, keterlihatan parut adalah minimum.

Ulasan negatif untuk sebahagian besar dikaitkan dengan tindak balas alergi terhadap komponen pembalut salap.

Harga untuk Balsem Peru

Kos plaster dan salap berpakaian dengan balsem bergantung kepada pengeluar, bilangan unit dalam pakej, saiz bahan berpakaian. Sebagai contoh, harga untuk pembungkusan Branulind-H berkisar antara 8 hingga 200 Rubles. Ini adalah salah satu pilihan belanjawan yang dibentangkan di pasaran.

Kehadiran balm terapeutik sebagai sebahagian daripada impregnation of the Branolind n Ocean Dressing akan mempercepatkan penyembuhan luka pelbagai etiologi. Walau bagaimanapun, keadaan pemulihan wajib kekal:

  • Pemprosesan antiseptik yang betul dari bahagian kulit yang rosak;
  • Menggunakan pembalut dengan ketat mengikut arahan;
  • Penggunaan plaster hanya untuk preskripsi doktor.

Dengan rawatan tepat pada masanya dan akibat yang tepat, cadangan boleh mencapai penyembuhan kulit yang cepat dan berkualiti tinggi.

Seseorang mungkin kelihatan mengejutkan, tetapi Balsam Peru bukan produk pengeluaran perindustrian, tetapi resin kayu merah gelap yang likat mempunyai aroma tertentu vanila. Produk ini benar-benar semula jadi - sumbernya adalah pokok-pokok balsamy yang berkembang liar dari genus Mikroxylov, biasa di Amerika Tengah, di pulau Jawa dan di Ceylon.

Proses pengekstrakan Balzam Peru, yang berlangsung dari Oktober hingga Julai, agak menarik. Pada peringkat pertama, adalah perlu untuk memilih pokok yang sesuai di mana kulitnya ditanam dengan jalur panjang. Selepas beberapa hari, pengumpul membuat obor khas yang dipanggil "Hachon" (yang berkaitan menumbuk kepingan anggur anggur dengan panjang 30 cm panjang) dan perlahan-lahan mengendalikan bug pencuri sebelum penampilan gelembung (bagaimanapun, tidak sebelum hangring). Manipulasi semacam itu merangsang pemisahan dengan kayu dengan cecair resin yang gelap, yang, sebenarnya, adalah balsem.

Petani memulakan koleksi Balzam yang terkenal sekitar 20 hari. Rags khas dilampirkan kepada pokok-pokok yang dirawat (panal) selama beberapa minggu. Selepas kain itu direndam sepenuhnya dengan balsam, ia dikeluarkan dari pokok itu. Dengan bantuan alat pemutar skru yang dipanggil Cuto Raspador, petani percaya kulit, selepas itu kenderaan itu digunakan untuk meja. Pengumpul mengambil kain dan bour dengan mereka dan secara berkala kembali ke pokok itu untuk mengulangi manipulasi.

Kulit yang tidak dirancam dan resin panal adalah sumber langsung Peru Balzam. Rag dilipat ke dalam tangki khas yang dipenuhi dengan air panas dan mencerna kira-kira 40 minit. Selepas itu, jisim yang dihasilkan dihantar ke sesi buatan sendiri Centrifuge - silinder dengan sebilangan besar lubang kecil, yang didorong, dan kandungannya ditekan ke dalam pelvis tembaga. Resin lebih berat daripada air, jadi ia menetap di bahagian bawah pelvis.

Kulit itu dihancurkan dan balsam diskrukan dari cip yang dihasilkan. Massa berkayu yang tinggal kekal di penduduk tempatan, yang menggunakannya sebagai penghalau semula jadi atau alat untuk Inkuisisi.

Bentuk pelepasan

Asli Peru Balsam memasuki farmasi dalam pelbagai bentuk - plaster dari luka bakar, minyak penting atau urut.

Pembalut salap untuk penyembuhan Ras Branolind n digunakan dalam rawatan lapisan, luka bakar, furunculus, abses, ulser pelbagai asal dan lain-lain luka yang panjang dan kurang sembuh. Juga, ejen ini popular apabila menyediakan pertolongan cemas untuk luka bakar, luka luka tisu, luka purulen utama dan penutupan sementara Donor RAS.

Pembalut terbuat dari kain kapas berskala besar yang mampu lulus dan udara, dan rahsia. Pad fabrik sepenuhnya diresapi dengan campuran penyembuhan balsam tulen, gliserol monostearate, lemak hidrogenasi, vaseline putih dan cetomacragol.

Minyak pati

Untuk mendapatkan Balsam Peru dalam bentuk minyak pati, kaedah penyulingan wap balsem terkecil digunakan (dalam bentuk tulen, cecair ini mengandungi kira-kira 50-60% minyak dan resin 25%). Pekat eter mengandungi benzylbenzoate, benzylcinnamate, kortik (kira-kira 10%) dan asid benzoik, serta sejumlah kecil vanillin dan nerridol.

Minyak pati mempunyai kesan pembasmian kuman yang ketara, dan juga boleh merangsang proses regenerasi tisu. Minyak juga meningkatkan fungsi saliran organ pernafasan dan mempunyai kesan expectorant yang jelas, jadi ia sering digunakan untuk melakukan penyedutan.

Minyak Essential Balsem Peru - Myroxylon Balsamum

Beli minyak pati Balsam Peru. Peru Balsam Minyak Essential Asli. Kualiti Peruvian Balzam. Mikroxylon. Peru. Penggunaan musclexylon dalam aromaterapi. Perihalan Balzam Peruvian. Sifat-sifat Mirroxylon. Rawatan oleh balm Peru.

Kesan minyak penting Miroslon:

  • Asma, bronkitis kronik, penyakit pernafasan yang tajam dan kronik, batuk kering, tuberkulosis, Qatar kronik, laryngitis.
  • Hipertensi, jumlah keletihan, kegagalan jantung.
  • Furuncedese, luka yang dijangkiti, kerosakan.
  • Gout, sakit reumatik, neuralgia, arthritis, arthrosis, myozit.
  • Buasir, retakan dubur (Supporitoring lilin).
  • Retak puting.
  • Scabies (salah satu cara terbaik), kutu, lesi kulat kulit.

Nama Botani. : Myroxylon balsamum var.pereira.

Keluarga: Kacang (fabaceae) atau leguminoceae. Nama lain: Peru, Balm India, Black Balsam.

Tanah air pertumbuhan: Amerika Tengah, San Salvador

Negara penanaman: Amerika Selatan, Venezuela, Columbia, Cuba, India Barat.

Bahan mentah untuk pengeluaran minyak: Kayu, buah.

Pengeluaran: Rata-rata, 50% daripada berat Balzam.

Kaedah Pengeluaran: Penyulingan feri.

Warna: coklat.

Rasa: Mencubit pahit.

Fragrance: Tepu, balsamic, manis, menyerupai vanila dan benza, dengan tembakau.

Konsistensi : likat, tebal, tidak cecair.

Kelarutan: Untuk larut dalam minyak, anda perlu memohon pemanasan pada mandi air dalam beberapa langkah, larut dalam alkohol dan minyak pati yang lain.

Tenaga: Neutral, lembab.

Notch, darjah volatiliti: Rendah

Kelas: antidepresan.

Perihalan : Minyak pati Balzam Peru diperolehi dari kulit kayu balsamous tropika, The Mirroxylon yang tumbuh di "Bank Baltik" San Salvador. Pokok itu mencapai ketinggian 16 hingga 40 meter. Mahkota dedaunan - banyak. Daun adalah nafsu, licin, berkilat -15 sentimeter panjang. Di cawangan 5-13 daun. Bunga wangi putih, yang dikumpulkan dalam perbungaan, bunga dengan stamen kuning. Buah-buahan dipanjangkan, berbentuk pir 7-11 cm panjang, mengandungi satu benih. Barel adalah lurus, licin. Kayu coklat gelap, dengan teras merah gelap. Jus mudah berada di semua bahagian tumbuhan.

Nilai komersial: di atas purata.

Dari sejarah tumbuhan: Nama "Peruvian" - Balsam menerima terima kasih kepada nama pelabuhan di Peru, dari mana para penaklukan Sepanyol pada awal abad ke-16 mengeksportnya. Pengeluaran terletak di Salvador.

Di pasaran aromatik terdapat dua jenis Peru Balzam: Hitam dan Putih.

Balsem White Peruvian (oleh Hanbury) dibuat dari buah-buahan Mirinsilon - Panal.

Black Peruvian Balsam diperoleh dari Oktober hingga Julai, selepas musim hujan yang panjang dan banyak. Ia diekstrak dari jus cecair yang mengalir dari pemotongan kulit. Pengeluaran adalah bahawa dalam korteks badan Miroinxylon membuat empat ekstrim. Titik pertama Balzam muncul selepas beberapa hari. Mereka dinyalakan, tetapi tidak lama lagi dipadamkan. Kemudian potongan dibalut dengan kain. Rolot-direndam Rags memerah di bawah akhbar. Kemudian masukkan ke dalam tangki air panas yang istimewa dan dicerna selama 40 minit. Selepas itu, kandungannya dialihkan ke dalam peranti yang menyerupai centrifuge. Silinder ini bergerak dan tekan kandungan ke dalam pelvis tembaga. Oleh kerana berat spesifik yang berbeza dari balsam dan air - resin itu didepositkan di bahagian bawah pelvis. Pada akhir pengeluaran, air dikeringkan, dan balsem kering. Balm Black Peruvian digunakan secara meluas dalam perubatan dan minyak wangi.

Minyak pati diekstrak dari kulit kayu. Ini adalah cara pengeluaran yang berbeza. Balm dilepaskan dari cip, dicerna. Cip yang tinggal adalah penduduk setempat untuk digunakan untuk kesenangan dan sebagai penghalau semula jadi. Dalam setahun, satu pokok di Mirroxylon boleh memberi 2.5 kg balsam. Untuk perlombongan, pokok-pokok yang agak dewasa digunakan, tidak berumur di bawah 15 tahun.

Pada tahun 50-an, pengeluaran Peruvian Balzam di El Salvador mencapai sehingga 100 tan setahun. Dalam dua dekad yang lalu, pengeluaran dan penggunaan minyak pati Balzam Peru telah dikurangkan kerana kosnya yang tinggi. Perfume dan kebimbangan ladang kebanyakannya dilakukan untuk penggunaan komponen yang dihasilkan oleh mensintesis.

Ahli farmasi menggunakan barang-barang antik untuk pakaian antiseptik - plaster antibakteria.

Menarik, Penduduk tempatan menggunakan balsem untuk pengeluaran sirap dari batuk. Kayu digunakan dalam pengeluaran perabot. Adalah diketahui bahawa ia sangat tahan untuk membusuk dan mempunyai warna ungu yang sangat indah.

Komponen utama: Zinnamein (60-70%) adalah campuran benzyl benzoate, benzyl benzyl, kayu manis, vanillin dan benzoik, nerridol; Eugenol, musim paku, asid kayu manis;

Hartanah: Anti-radang, antiseptik, antibakteria, balsamic, musolitik, expectorant, merangsang, upscoresitic, regenerating, fungicidal, antimicrobial, topless, epithelial, deodorizing

Permohonan.

Terapi umum: Minyak pati Balzam Peru dalam aromaterapi digunakan dalam penyakit pernafasan yang tajam. Terima kasih kepada Expectorant dan Mercolytic Properties, Balsem boleh digunakan dalam rawatan batuk kering, bronkitis kronik, asma. Adalah diketahui bahawa Balsam Peru berkesan dengan tuberkulosis (penyedutan).

Ia sempurna merangsang jantung jantung dan meningkatkan tekanan darah.

Balsam Peru digunakan dengan kerosakan kudis. Diecutilah, hakikat bahawa dia memusnahkan telur yang sedang menunggu. Balsam dianggap sebagai salah satu dana terbaik dari tanda ayam kerana kandungan benzyl-benzoate di dalamnya.

Balsam terpakai dalam rawatan reumatik, myositis, arthritis dan arthrosis (urut mudah, memampatkan) dan gouts (mandi)

Ia mempunyai hartanah yang regenerasi. Ia digunakan untuk merawat luka-luka Furunce, kurang penyembuhan, meletakkan.

Sfera psiko-emosi : Balsam Peru, Terima kasih kepada aroma yang luar biasa yang digunakan dalam kes-kes kebajikan emosi. Dia dengan selamat menghilangkan perasaan kemurungan, membantu mengatasi kemurungan. Memaparkan emosi positif ke tahap, di mana tidak ada kebimbangan, kebimbangan untuk masa depan mereka. Dia menanamkan harapan, melegakan.

Dalam dermatologi : Peru Balzam Butter digunakan untuk semua luka yang dijangkiti, kurang penyembuhan: retak, kerosakan, furunculosis. Combs dari scabies. Digunakan dalam rawatan ruam, ekzema. Anda boleh menggunakan apabila frostbite dan terbakar

Dalam kosmetologi: Balsam Peru adalah sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya untuk kering. Minyak ini boleh digunakan sebagai bahan tambahan kepada krim atau losyen. Dia bersilang kedut, menghapuskan mengelupas. Dia menyembuhkan retak kecil dan keradangan, menghilangkan pembentukan mineral pada kulit. Ia boleh digunakan sebagai tambahan antiseptik kepada ejen selepas bercukur.

Badan: Menambah kepada krim badan, mandi dan mandi, untuk menghilangkan mengelupas dan retak (tangan, tumit kaki).

Rambut: Sesuai untuk rambut kering. Menguatkan pertumbuhan mereka, menguatkan mentol, menghapuskan kerapuhan itu. Ubat yang kuat untuk kutu.

Kuku: Mandi dari kerapuhan kuku.

Peranan dalam Komposisi Perfume Aroma yang menakjubkan, yang menawan Peruvian Balzam sering berfungsi sebagai seekor aroma yang sangat baik dalam minyak wangi. Nota Balsamic yang rendah dengan bunga gondok bunga, tembakau Overton sesuai apabila membuat minyak wangi untuk lelaki. Adalah diketahui bahawa Peru digunakan sebagai aroma dalam pembuatan minuman beralkohol.

Di rumah: Balsam Peru boleh digunakan untuk membuat deodoran, sabun untuk kaki, selepas losyen pencukur.

Aromaterapi Sukan: Digunakan dalam urut sukan untuk mengeluarkan keletihan otot.

Gabungan : Ylang-Ylang, Patchouli, Sandal, Orange, Rosa, Petitgrein, Neroli, Lemon, Lada Hitam, Atlas Cedar, Vetiveria, Benzoin, Vanilla, Koriander, Basil, Bay, Mirt, Bergamot, Mandarin, Carnation, Jasmine

Synergy:

Pujian. : Hyacinth, semua minyak sitrus

Menghalang:

Kontraindikasi dan peringatan : Balm Peru - minyak untuk terapi profesional. Dalam terapi rumah, ia mesti digunakan dengan berhati-hati. Boleh menyebabkan alergi kepada semua jenis rempah.

Sapukan hanya dalam bentuk yang dicairkan dan kepekatan yang rendah.

Tidak dikenakan Semasa kehamilan.

Berhati-hati Semasa laktasi, jika anda merawat retak pada puting dada anda, kemudian bilas dengan teliti sebelum memberi makan.

Berhati-hati memohon orang dengan peningkatan sensitiviti kulit

Tidak dikenakan Bagi kanak-kanak sehingga 10 tahun

Contraindication mungkin intoleransi wangi individu. Sebelum digunakan, anda perlu lakukan ujian.

Penyimpanan: Simpan di dalam botol kaca gelap, tertutup rapat, pada suhu bilik. Menjaga kanak-kanak. Kehidupan rak tidak mempunyai masa.

Kaedah Permohonan >>>

Resipi dengan minyak penting Peru Balzam:

Luka terbuka (Pecahan)

  • Minyak Essential - 2 titisan
  • Lemak Base Oil - Cocoa - 1 sudu teh

Pada kain kasa steril, gunakan campuran yang dimasak dengan spatula dan dikenakan pada luka. Dari atas, gunakan pembalut tambahan, tetapkan plaster perubatan. Tukar 2 kali sehari.

Post Next: Patchouli Essential Oil - Pogostemon Cablin ->

Balsamum Peruvianum. Myroxylon balsamum.

Kaedah rawatan: Pengekstrakan alkohol Balzam Peru.

Nama Botanikal: Myroxylon balsamum var. Pereirae Royle.

Sinonim: Baume De Perou, Toluifera Pareirae Baillon, Myrosmum of Sonsonate, Pareira, Myroxylon Pereir Klotzch, Black Balsam, Honduras Balsam, Peru Balsam, Surinam Balsam, Baume du San Salvador

Cecair coklat yang tebal, gelap, dalam lapisan nipis benar-benar telus, merah-coklat, tidak melekit, bau yang menyenangkan, sama dengan bau vanila dan benzo, dengan cahaya tembakau yang terang (Arctander 1960)

Ciri-ciri pengeluaran:

Kos yang tinggi (dan Kekerapan pemalsuan) Semulajadi Peruvian Balzam berkait rapat dengan keunikan pengeluarannya.

Balsam Peru ditambang dalam beberapa bulan dari Oktober hingga Julai. Proses perlombongan Balzam itu sendiri sangat pelik bahawa dia mahu berhenti di atasnya.

Perkara pertama dipilih oleh pokok yang sesuai dan jalur panjang ditanam di atasnya bahagian kulit. Beberapa hari selepas manipulasi ini, mereka mula terus ke proses pengumpulan Balzam. T.N. dilakukan. Hachon - Vine mengikat ke rasuk beberapa rayshin kira-kira 30 cm panjang, yang kemudiannya dinyalakan dan lambat.

Obor ini dengan kemas, sebelum penampilan gelembung, tetapi tidak sebelum pengisian dirawat dengan kepingan bullion. Dengan kemahiran yang terkenal, seorang petani boleh mengendalikan satu hari dari 10 hingga 23 pokok. Dengan cara ini, ia dirangsang oleh pemisahan balsam resin coklat gelap.

Di suatu tempat dalam 20 hari, petani mengumpul balsem suling, menggunakan kain (panal) ke pokok itu. Rags meninggalkan pokok itu selama beberapa minggu lagi. Selagi ia benar-benar diresapi dengan balsem. Kemudian kain itu dikeluarkan dari pokok, alat khas (cuto raspador), yang kelihatan seperti pemutar skru yang rata, percaya kulit (yang juga diambil dengan anda) dan sekali lagi memohon kepada pokok kain. Kitaran ini mengulangi keseluruhan koleksi Balzam Peru.

Panal dan kulit kayu yang diresapi dengan resin berfungsi sebagai sumber langsung Balsam. Rags diletakkan di dalam tangki air panas khas dan dicerna selama 40 minit. Selepas itu, kandungannya beralih ke peranti kraftangan, sesuatu yang serupa dengan sentrifuge dan merupakan silinder dengan banyak lubang kecil. Silinder ini dipindahkan dan ditekan ke dalam pelvis tembaga. Sejak perkadaran balsam dan air berbeza - resin didepositkan di bahagian bawah pelvis. Airnya dikeringkan, dan balsem dikeringkan.

Cora diperlakukan senyap secara berbeza. Balm dilepaskan dari cip, dicerna. Cip yang tinggal adalah penduduk setempat untuk digunakan untuk kesenangan dan sebagai penghalau semula jadi.

Satu pokok boleh menyerah sehingga 2.5 kg kebahagiaan setahun.

Baik larut dalam alkohol.

Merujuk kepada kategori resin dengan asid aromatik (dalam kategori yang sama termasuk Benzo, Dragon Blood, Styrax, AKaraoid Resin)

Struktur:

  • Cinnameim. (60-70%) menimbulkan campuran benzyl benzoate, mencium benzyl, cinnamate, vanillin dan asid benzoik;
  • Nerridol;
  • Dalam jumlah yang kecil. v. X boleh ditentukan oleh Eugenol, Fernanesis, Asid Cinnamic;
  • Jumlah Jumlah etanol (pelarut)

Ia mempunyai kesan merangsang kesan, contohnya - expectorant

Digunakan sebagai antiseptik. Adalah diketahui bahawa ekstrak Balzam Peru aktif berkaitan dengan tuberkulosis mycobactia.

ОPenggunaan letupan Peruvian Balzama. bersilang dengan penggunaan benzo (Rose Ladan) dan Styrax

Sifat terapeutik

  • antimikrobial;
  • Fungicidal (termasuk ragi seperti kulat);
  • antiparasit (jet perancah, kutu kepala);
  • topless;
  • Painkiller mudah;
  • meningkatkan regenerasi tisu;
  • epitel;
  • penyembuhan luka;
  • deodorizing;
  • Expectorant Lembut;
  • pengawet

Pada  Asas Styrax atau Balzam Peru ada pensil puisi, yang digunakan untuk menyembuhkan retakan tumit.

  • Kering, retak, mengelupas kulit;
  • Retak tumit;
  • Antiseptik dan penyembuhan aditif dalam cara selepas bercukur;
  • Deodorizing Additive;
  • Aditif pengawet;

Inog. Ya. Peru Balsam. Boleh didapati dalam komposisi untuk meningkatkan pertumbuhan rambut. Ini berkaitan dengan kesan ekskrematik yang sedikit dari komponen Peru Balzam.

Balsam Peru juga sesuai untuk aromatisasi lilin dan sabun.

  • Kemurungan, kemurungan;
  • Ketakutan yang obsesif;
  • Tahap kecemasan yang tinggi;
  • Sindrom terbakar emosi

  • Pencegahan tempat tidur;
  • Penyembuhan retak tumit;
  • Penambahbaikan regenerasi dan rangsangan pembentukan granulasi dalam proses penyembuhan yang lembab;
  • Light Frostbite.

Di dalam Ditenun ke farmakope Eropah.

Sebelum ini, beliau berada dalam suppositori untuk rawatan buasir, garis rektum.

Tincture of Balsam yang termasuk dalam emulsi digunakan untuk pembasmian kuman Akademi Sains Rusia; Dalam keadaan expectorant dan antitussive, dalam cara untuk memudahkan gejala-gejala cystitis gear.

Dalam industri makanan untuk teh wangian, kopi, tembakau.

Sesuai dengan: Ylang-Ylang, Patchouli, Petitgreyne, Sandal, Rose, Bunga dan Asas Timur. Ia mempunyai sifat penetapan yang sangat baik.

Dalam minyak wangi. Digunakan B.

  • Hermès. Elixir des Movilles. Orange pahit, lemon, lada merah jambu, cedar, vetivia, Peru Balzam, Benzoin.
  • Serge Lutens. Amber Sultan. Ketumbar, kemangi, amber, teluk, mirth, akar malaikat, sandal, patchouli, vanila, peru balm.
  • Lorenzo Villoresi. Incensi. , Bergamot, Mandarin, Carnation, Jasmine, Patchouli, Amber, Vanilla, Canoe, Balm Peru.

Тoksikasi, langkah berjaga-jaga :

Seperti orang lain yang mengandungi sebatian ar Satu siri bahan organik mungkin alergen.

Sekiranya terdapat sejarah alahan pada lilin lebah dan produk lain lebah lebah, kayu manis dan ulas, Benza, Kumarin, Styrax, Nutmeg, Camphor, Rose, Violets Mutlak, Vanillin, Peel Citrus. Mengendalikan patch ujian semestinya disebabkan oleh kemungkinan salib- tindak balas alahan.

Dalam kosmetik, had tumpuan dalam produk akhir 0.4%

Maklumat tambahan:

Sebagai peraturan, pokok-pokok digunakan untuk pengekstrakan Peru Balzam, tidak berumur di bawah 15 tahun. Satu pokok berusia 20 tahun tidak dapat menghasilkan lagi 3-H. kg getah setahun.

Kayu digunakan dalam pengeluaran perabot. Teras coklat kemerah-merahannya, dengan pemprosesan tertentu dan Mechanging warna pada ungu-merah sangat rumit untuk membusuk dan lesi kulat.

Balsam Peruvian - Resin, yang diperoleh dari kulit kayu balsamny dan pokok-pokok lain dari jenis mirroxylon yang berkembang di kawasan tropika Amerika, iaitu di El Salvador. Balm Peru mempunyai bau yang menyenangkan yang serupa dengan bau vanila dan benzo secara serentak, dengan warna kecil tembakau yang ringan. Перуанский бальзам используют во многих областях. Косметика – одно из таких направлений.

Balsam Peru adalah antiseptik yang indah yang membantu menyembuhkan luka purulen dan mempercepatkan pemulihan semasa lesi terbakar, adalah produk untuk membersihkan kulit dan penjagaan. Dan Ia juga diketahui bahawa ekstrak Balzam Peru aktif berkaitan dengan Tuberculosis Mictoberia.

Kos yang tinggi dari Natural Peruvian Balzam berkait rapat dengan keunikan pengeluarannya.

Bagaimana untuk melombong balm?

Sebagai peraturan, pokok-pokok digunakan untuk pengekstrakan Peru Balzam, tidak berumur di bawah 15 tahun. Satu pokok berusia 20 tahun boleh menghasilkan tidak lebih daripada 3 kg resin setahun. Balsam Peru ditambang dalam beberapa bulan dari Oktober hingga Julai.

Perkara pertama dipilih oleh pokok yang sesuai dan jalur panjang ditanam di atasnya bahagian kulit. Beberapa hari selepas manipulasi ini, mereka mula terus ke proses pengumpulan Balzam. Lilin tebal dibuat - anggur anggur mengikat ke sekumpulan beberapa rayshin kira-kira 30 cm panjang, yang kemudiannya dinyalakan dan lambat.

Obor ini dengan kemas, sebelum penampilan gelembung, tetapi tidak sebelum pengisian dirawat dengan kepingan bullion. Dengan cara ini, ia dirangsang oleh pemisahan balsam resin coklat gelap.

Di suatu tempat dalam 20 hari mereka mengumpul balsem suling, memohon velot ke pokok, yang ditinggalkan di atas pokok selama beberapa minggu, sehingga ia sepenuhnya dimasukkan oleh balm. Kemudian kain itu dikeluarkan dari pokok, alat khas, sama dengan pemutar skru yang rata, percaya kulit dan lagi diterapkan ke pokok itu. Kitaran ini mengulangi keseluruhan koleksi Balzam Peru.

Kenderaan dan kulit kayu, impregnated dengan resin, berfungsi sebagai sumber langsung Balsam.

Rags diletakkan di dalam tangki air panas khas dan dicerna selama 40 minit. Selepas itu, kandungannya beralih ke dalam kemunculan sentrifug, yang merupakan silinder dengan banyak lubang kecil, dan berlari. Sejak perkadaran balsam dan air berbeza - resin didepositkan di bahagian bawah pelvis. Airnya dikeringkan, dan balsem dikeringkan.

Boron dirawat dengan berbeza. Balm dilepaskan dari cip, dicerna. Cip yang tinggal adalah penduduk setempat untuk digunakan untuk kesenangan dan sebagai penghalau semula jadi.

Peru Balsam dalam Kosmetik

Peru Balsam digunakan di banyak bidang: Perubatan, Aromaterapi, Perfumery. Kosmetik - salah satu arahan ini. Balsam Peru digunakan untuk menghapuskan masalah komite:

  • kering, kulit retak;
  • retak tumit;
  • sebagai antiseptik selepas bercukur;
  • Deodorizing Additive.

Balsam Peru juga sesuai untuk aromatisasi lilin dan sabun. Jadi di dalam Argo syarikat, karunia alam ini diwakili sebagai sebahagian daripada zaitun minyak dengan balsem Peru. Ia melembapkan, membersihkan, nada dan menyuburkan kulit. Kulit Peru Peru Balm dan menyediakan perlindungan antibakteria tambahan. Sesuai untuk apa-apa jenis kulit, terutamanya untuk sensitif.

Peru Balsam.

Добавить комментарий