Talk: Korzyści szkody i zdrowia

Nazwa takiej substancji, jak talk jest znany wszystkim. Związany jest głównie z tryskarzem dzieci, kosmetykami lub medycyną. Ale zakres zastosowania Talk jest znacznie szerszy: od wypełniacza w branży papieru i farb, aby go wykorzystać w produkcji dostaw żywieniowych i leków. Niewiele wie, że ten sam Talk jest stabilizatorem E553, często stosowany w produkcji cukierniczej, aby nadać błyszczy błyszczącym błyszczącym drażese i karmelu. Ponadto, jako suplement diety, Talk zapobiegający ssaniu produktów masowych. Ale jest tak nieszkodliwe dla talku, aby jego użycie jest rozpowszechnione, a jego korzyści z minerału, poszukiwano Medaboutme.

Zakres aplikacji talkowych i jego zastosowanie

Zakres aplikacji talkowych i jego zastosowanie

Z natury talk jest wodny (nawodniony) krzemian magnezowy. Zwykle jego formuła chemiczna jest następująca - MG3SI4O10 (OH) 2. Ale co oznacza ten zestaw liter i cyfr? Kompozycja talka może się różnić, na przykład zamiast krzemu, może zawierać aluminium / tytan, a magnez w niektórych odmianach zastępuje żelaza / mangan. Substancja może mieć różne zanieczyszczenia określone przez lokalizację jego produkcji.

Jeden z najbardziej miękkich minerałów do dotyku tłustego i, w zależności od odmiany, może mieć kolor z białego do zielonkawego. W różnych dziedzinach działalności człowieka rozmowa jest stosowana głównie w postaci proszku charakteryzującej się:

  • Doskonałe właściwości adsorbowania, które umożliwiają wyeliminowanie wilgoci i zapachów;
  • efekt antybakteryjny;
  • wystarczająco duża ilość okresu trwałości w odpowiednich warunkach;
  • Możliwość samopoczucia, jeśli mówimy o Medical Talke.

W produkcji papieru proszek jest używany do pokrycia papieru wysokiej jakości, dobrze absorbującego atramentu. W przypadku szycia skompresowany talk zastępuje kredę używaną do zastosowania znacznika na tkankach. W produkcji ceramiki minerał umożliwia poprawę parametrów izolacji ciepła i dźwięku. Talk służy do zapobiegania pieliwym i przyklejaniu produktów z tworzyw sztucznych i gumowych przechowywanych w magazynach i branżach. W przemyśle spożywczym mineralne działa nie tylko jako emulgator. Talk jest również używany w szyby szlifowania ryżu, aby dać ziarna śnieżnobiałego odcienia.

Ale pomimo tej częstości występowania wykorzystania talka, najczęściej mamy do czynienia z nim w kulach medycznych i kosmetologii.

Talk w produkcji narkotyków i nie tylko

Talk w produkcji narkotyków i nie tylko

Talk jest szeroko stosowany w produkcji biologicznie czynnych dodatków i leków, takich jak glukonian wapnia. Jest to doskonałe źródło niezbędnego dla zdrowia pierwiastków śladowych - magnezu i krzemu. Dopuszczalne stężenie minerału w składzie leków nie powinno przekraczać 30%. Eksperci nie zalecają przyjmowania takich leków na:

  • podniesiona temperatura;
  • choroby pewnych organów przewodu pokarmowego;
  • Ciąża i laktacja.

W sferze medycznej Talk jest stosowany zarówno jako na zewnątrz. Na przykład, wszyscy wiedzą, że rękawice medyczne dla łatwości ich zużycia są pokryte warstwą talku. Również znajdziesz każdy proszek dla dzieci, dobrze czyszczący nadmierną wilgotność i ochronę skóry przed tarciem i podrażnieniem. W ramach tego środka znajduje się również tlenek skrobi i cynku. Specjalny proszek charakteryzuje się doskonałą absorbującą wilgocią i parametry antyseptyczne.

Oprócz sproszkowanego, płynnego talnika dzisiaj jest równie wymagane. Takie środki jest wygodniejsze, ponieważ łatwo jest stosować i zapobiega wnikaniu cząstek mineralnych do dróg oddechowych dziecka.

Fakt!

Talk farmaceutyczny przechodzi odpowiednią przetwarzanie. Na początek kompozycja mineralna jest oczyszczona z zanieczyszczeń, a następnie przetwarzana z rozcieńczonym roztworem kwasu chlorotycznego. Następnie proszek jest przemywany i suszony, a po wysterylizacji. Do neutralizacji z mikroorganizmów talk kalcynuje w temperaturze 160 ° C Można również stosować technologię kalcynacji etylenu lub przetwarzanie gamma-promieniowanie.

Aplikacja Talk w kulach kosmetologii

Aplikacja Talk w kulach kosmetologii

Dzięki swoim właściwości Talk jest jednym z najbardziej poszukiwanych substancji w produkcji różnych produktów kosmetycznych, w szczególności:

  • różne moce;
  • Kałuże do twarzy i ciała;
  • cienie dla wieku;
  • kremy tonalne;
  • suchy antyperspirant;
  • Maski do skóry itp.

Proszek na bazie Talca ma specjalną fakturę, łatwo jest stosować do skóry i jest rozprowadzany na nim, eliminuje nadmiar tłuszczu, charakteryzuje się efektem dezodoryzującym.

Często talk zwany kamieniem mydłem. Podczas interakcji z wodą minerał staje się śliski, a dzięki tej nieruchomości jest aktywnie stosowany w produkcji mydła, żeli pod prysznicowych i żeli do golenia. Również talk może działać jako wypełniacz zagęszczający w pasty do zębów.

W ramach suchych antiperspirantów substancja sproszkowana zmniejsza hiperhydroszkę, chroni przed nieprzyjemnymi zapachami, średnicami i odciskami, zapewnia uczucie czystości i chłodu.

Jakie jest szkoda dla talku zdrowotnym?

Trwają spory w stosunku do szkody talku. Udowodniono, że częstym efektem tej substancji dla dróg oddechowych prowadzi do rozwoju talkozy. Ta choroba jest podatna na osoby pracujące na temat produkcji lub często kontaktu z talkiem w innych warunkach. Na początku rozwoju talkoza objawia się oddechem, a po suchym kaszlu. Im dłużej kontakt drogi oddechowej z talkiem, tym więcej jego cząstek gromadzi się w organizmie, co prowadzi do rozwoju przewlekłego zapalenia oskrzeli i zwiększa ryzyko gruźlicy.

Po zakończeniu naukowców inne niebezpieczeństwo Talka jest zwiększonym ryzykiem raka. Eksperci twierdzą, że częste atak na skórę zewnętrznych organów narządów płciowych u kobiet zwiększa ryzyko raka endometrium i jajników. Pracownicy Szkoły Medycznej Harvarda w Bostonie ustaliła, że ​​tylko 1 tydzień wykorzystania intymnej higieny talk zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka macicy nawet o 24%. Z regularnym stosowaniem sprężyn kosmetycznych i medycznych ryzyko raka jajnika wzrasta o 41%. Substancja proszkowa, ponieważ wykorzystuje częściowo wnikają wnękę wewnętrznych narządów narządów płciowych i może gromadzić się przez lata, powodując częste procesy zapalne i jako wynik złośliwy odrodzenie tkanek.

Talk może zawierać azbest w swojej kompozycji. Jest to niebezpieczna substancja rakotwórcza przenikająca ciało przez dróg oddechowych i negatywnie wpływać na zdrowie. W ten sposób naukowcy kojarzy wykorzystanie talku z rozwojem mesothelioma - guza, rozwijając się z Mesothelium w Plevra, otrzewnej i osierdzie. Jest to rzadka choroba, która ma głównie noty złośliwe.

Wyniki

Wskazówki dotyczące bezpiecznego stosowania takiej wspólnej substancji są dość proste. Aby chronić się przed uszkodzeniem Talka, musisz jedynie korzystać z wysokiej jakości certyfikowanego produktu. Supnowie sproszkowane są lepiej zastępowane płynnym talkiem, którego nie można wdychać.

Zdać egzamin Twoje osobiste zdrowie IQTwoje osobiste zdrowie IQ Wypełnij ten test i dowiedz liczbę punktów - w dziesięciolnej skali - możesz oszacować swoje zdrowie.

Używane maszyny fotograficzne Shutterstock

Co to jest talk? Talk jest krzemianem mającym warstwową strukturę, pogrubioną do dotyku i posiadający wyraźną perłą blasku. Ma biały kolor z różnymi odcieniami, które są spowodowane kompozycją zanieczyszczeń (nikiel, mangan, chrom, żelazo i aluminium). Intensywność koloru zależy od stopnia czyszczenia.

W zależności od struktury i istniejących zanieczyszczeń następujące typy minerałów Talca są wyróżnione:

  1. Agalit. Ma strukturę igłę. Włókna kryształowe znajdują się prawie równolegle, w jednym kierunku.
  2. Minnesotaiti. Obecność żelaza (zastępuje magnez) nadaje mu brązowawy odcień.
  3. Steatyt. Charakteryzuje się gęstą strukturą. Nazywany jest także Wen.
  4. Wilmit. Ze względu na obecność niklu ma niebieskawy lub zielonkawy odcień.
  5. Szlachetny talk. Półprzezroczysty kamień o większej gęstości. Dobrze przetworzony.
  6. Chloryt Talco. Kompozycja zawiera chlorek.

W zależności od stopnia szlifowania, proszek taltowy, mikrotalk i duże szlifowanie są wyróżnione. Ma trudność odniesienia, która jest równa 1. to jest, że jest to łagodniejszy minerał. Po raz pierwszy odkryłem i opisałem Michael Faraday podczas studiowania dielektryki. Jest wydobywany w Ameryce, Kanadzie, Chinach, Francji i innych krajach. W Rosji największe depozyty znajdują się w Uralach i na terytorium Krasnojarska.

Właściwości mineralne

Nie wszyscy wiedzą, jaki jest Talk i jakie są jego charakterystyki fizyczne i chemiczne. Jest to złożona chemicznie kompozycja uwodornionego krzemianu magnezu. Przybliżona formuła chemiczna Talk wygląda tak: MG3SI4O10 (OH) 2. Może się nieznacznie różnić ze względu na wymianę pewnych zanieczyszczeń. Wymieniamy główne właściwości talka:

  1. Nie ma zapachu.
  2. Nie rozpuszcza się w wodzie.
  3. Z kwasami w reakcji chemicznej nie wchodzi, osiada na dole zbiornika.
  4. To dobry adsorbent. Doskonale pochłania wilgoć i zapachy.
  5. Ma złą przewodność termiczną.
  6. Charakteryzuje się niską twardością równą 1.
  7. Ma niską gęstość (2,75 kg / m³). Nie reprezentuje wartości biżuterii.
  8. Oporny. Z silnym ogrzewaniem (800-900 ° C) zamienia się w bardzo stałą.
  9. Ma dobrą dyspersję. Mały proszek tworzy zawiesinę wodą.
  10. Jest dielektryczny.

Atrybut go i magicznymi właściwościami. Proszek został użyty do wszystkich rodzajów leków zaprojektowanych, aby zwrócić młodość i piękno. Przeważnie były kremy i paciorki na Talk Cashitz. Kamień ma pozytywną energię. Jest bardzo przydatny, aby utrzymać produkt z solidnej Talki w domu.

Ten minerał jest stosowany przez ludzkość od czasów starożytnych. Starożytni mistrzowie wykorzystali go całkiem szeroko z powodu miękkości i łatwej urabialności. Wykonano nawet w starożytnym Egipcie, amulety i naszyjniki. Rosyjskie klinisa wykonane ikony. W Chinach przyciemnił Talk został wydany na cenną jade. Sumerowie wycinają wydruki.

Obszary użytkowania.

Czym jest talk i to, do czego służy? Rozważmy najsłynniejsze obszary:

  1. W medycynie. Jako tryskacz do leczenia nóg i chorób skóry. Jest również stosowany jako spoiwo w składzie tabletek.
  2. W technice. Użyj zarówno stałego smaru, jak i jako dodatek do olejów silnikowych.
  3. W przemyśle spożywczym. Są one posypane produktami czekoladowymi, wykonane z niego formularzy do produkcji płynnych skorup cukierków. Żywność Talk ma kod - E553B.
  4. W domu. Są one zadowoleni z różnych wyrobów gumowych (rękawice, buty itp.) Aby zapobiec przykleić.
  5. W budowie. Zastosowanie do podszewki łazienek i saun, a także kamienie do pieców.
  6. W kosmetologii. Opiera się na proszku dziecięcego, ciekłym ciele talku i proszku do masażu.

Przeanalizujmy bardziej szczegółowo wykorzystanie talka w kosmetologii i dermatologii. Od ponad 100 lat uważa swoich konsumentów i jest nadal niezbędnym elementem wielu kosmetyków. Jako łagodny minerał najczęściej używany w postaci proszku. Koniecznie jest częścią proszku i cieni oczu. Talk aromatyzowany jest używany jako dezodorant i stosowany do strefy zwiększonego pocenia się. Używanie go w ramach procedury depilacji ostrzega działalność włosów. Płynny talk jest bardzo skuteczny, gdy pozostawiając napełniające obcasy. Dodaje się do kremu do golenia, ponieważ przyczynia się do światła. Dzięki tej jakości proszek talk jest używany do masażu.

Co to jest talk? Pierwszą rzeczą, na którą przychodzi wiele, to proszek dla dzieci. Dobra absorpcja jest określona przez jego użycie dla dzieci. Ma oba właściwości przeciwzapalne. Służy do leczenia i zapobiegania pędzle w dziećmi. Talk jest głównym komponentem w proszku. Oprócz tego, ekstrakty rośliny lecznicze, tlenek cynku i skrobi są wliczone w cenę.

Netto płonący talk sprzedawany w aptekach. Formularz uwalniania - proszek do użytku na zewnątrz. Dostępne w słoikach i małych pakietach.

Podczas pracy z talkiem musisz być ostrożny i staraj się go wdychać. Istnieje nawet taka choroba zawodowa - talkoza, która jest zwykle wykrywana od pracowników przemysłu górniczego i personelu medycznego. Bez stałego kontaktu z proszkiem, niemożliwe jest zakup tej choroby.

Добавить комментарий