Talk: skada och hälsofördelar

Namnet på ett sådant ämne som talk är bekant för alla. Det är främst förknippat med barnens sprinkler, kosmetika eller medicin. Men tillämpningsområdet för ansökan talk är mycket bredare: från fyllmedlet i pappers- och färgindustrin för att använda den vid produktion av kosttillbehör och droger. Lite som vet att samma talk är en E553-stabilisator, som ofta används i konfektproduktion för att ge en glitterglans av dragee och karamell. Dessutom, som näringstillskott, hindrar TALC sugning av bulkprodukter. Men är så ofarligt för talk så att användningen är utbredd, och vad som är fördelen med mineralet, blev Medaboutme sökt.

Omfattning av TALC-ansökan och dess tillämpning

Omfattning av TALC-ansökan och dess tillämpning

Av natur är talk vattenhaltigt (hydratiserat) magnesiumsilikat. Det är vanligtvis dess kemiska formel som följer - MG3Si4O10 (OH) 2. Men vad betyder denna uppsättning bokstäver och siffror? TALC-kompositionen kan till exempel i stället för kisel kan den innehålla aluminium / titan och magnesium i vissa variationer ersätts med järn / mangan. Ämnet kan ha olika föroreningar som bestäms av platsen för sin produktion.

En av de mest mjuka mineralerna till beröringet oljigt och, beroende på sorten, kan ha färg från vit till grönaktig. I olika sfärer av mänsklig aktivitet används talas huvudsakligen i form av ett pulver som kännetecknas av:

  • Utmärkt adsorberande egenskaper som gör det möjligt att eliminera fukt och luktar med det;
  • antibakteriell effekt;
  • en tillräckligt stor mängd hållbarhet under respektive betingelser;
  • Möjligheten till självbruk, om vi pratar om medicinsk talke.

Vid pappersproduktion används pulvret för att täcka papper av högkvalitativt, väl absorberande bläck. I sysfallet ersätter den komprimerade talken kritan som användes för att applicera markup på vävnaderna. Vid tillverkning av keramik gör att mineralet kan du förbättra värme- och ljudisoleringsparametrarna. Talc används för att förhindra helhet och klibbning av plast- och gummiprodukter som är lagrade i lager och industrier. I livsmedelsindustrin fungerar mineralet inte bara som en emulgeringsmedel. Talc används också i glasrutan för att ge kornen av en snövit nyans.

Men trots denna förekomst av användningen av talk, är vi oftast möta det i den medicinska och kosmetologiska sfären.

Talk i produktion av droger och inte bara

Talk i produktion av droger och inte bara

Talc används allmänt vid framställning av biologiskt aktiva tillsatser och droger, såsom kalciumglukonat. Detta är en utmärkt källa till oumbärlig för hälsan av spårämnen - magnesium och kisel. Den tillåtna koncentrationen av mineralet i läkemedelsammansättning bör inte överstiga 30%. Experter rekommenderar inte att ta sådana droger på:

  • höjd temperatur;
  • sjukdomar av vissa organ i mag-tarmkanalen;
  • Graviditet och amning.

På den medicinska sfären används talk både som en utomhus. Till exempel vet alla att medicinska handskar för enkel slitage är täckta med ett lager av talk. Också bekant för varje barns pulver, väl renare överdriven fukt och skydda huden från friktion och irritation. Som en del av denna agent är stärkelse och zinkoxid också närvarande. Särskilt pulver kännetecknas av utmärkta fuktabsorberande och antiseptiska parametrar.

Förutom pulveriserad, är flytande talk idag lika krävt. Ett sådant sätt är bekvämare att använda, eftersom det är lätt att applicera och förhindrar ingrepp av mineralpartiklarna i barnets luftväg.

Faktum!

Farmaceutisk talk passerar lämplig bearbetning. För en start rengörs mineralkompositionen av föroreningar och bearbetas sedan med den utspädda lösningen av klorotsyra. Därefter tvättas pulvret och torkas, och efter steriliserad. För neutralisering från mikroorganismer kalcineras talken vid en temperatur av 160 ° C. Etylencalceringsteknik eller gamma-strålningsbehandling kan också användas.

Applikation talk i kosmetologiska sfären

Applikation talk i kosmetologiska sfären

Tack vare sina egenskaper är talk en av de mest eftertraktade ämnena i produktionen av olika kosmetiska produkter, särskilt:

  • olika krafter;
  • Pölar för ansikte och kropp;
  • skuggor för åldern;
  • tonkrämer;
  • torr antiperspirant;
  • Masker för huden, etc.

Pulverbaserat på talca har en speciell textur, den är lätt applicerad på huden och fördelas över den, eliminerar överskott av fett, kännetecknas av en deodoriserande effekt.

Ofta kallade talk tvålsten. När du interagerar med vatten blir mineralet halt och tack vare den här egenskapen används det aktivt vid produktion av tvål, duschgeler och rakgeler. Även talk kan fungera som ett förtjockningsmedel i tandkrämen.

Som en del av torra antiperspiranter minskar den pulverformiga substansen hyperhydrosen, skyddar mot obehagliga lukt, diametrar och korn, säkerställer en känsla av renhet och kyla.

Vad är skadan på hälso talk?

Tvister i förhållande till skadan talk pågår. Det har visat sig att den frekventa effekten av detta ämne för luftvägarna leder till utvecklingen av talkos. Denna sjukdom är främst mottaglig för personer som arbetar med produktion eller ofta kontakt med talk under andra förhållanden. I början av dess utveckling manifesteras talkos av andetag och efter - torr hosta. Ju längre kontakten av luftvägarna med talk, desto mer partiklar ackumuleras i kroppen, vilket leder till utvecklingen av kronisk bronkit och ökar risken för tuberkulos.

Vid slutsatsen av forskare är en annan fara för talk en ökad risk för cancer. Experter hävdar att den frekventa attacken på huden på de yttre könsorganen hos kvinnor ökar risken för endometrial cancer och äggstockar. Personalen på Harvard Medical School i Boston bestämde att endast 1 veckan av användning av den intima hygien talk ökar sannolikheten för utvecklingen av livmodercancer med så mycket som 24%. Och med regelbunden användning av kosmetiska och medicinska källor ökar risken för ovariecancer med 41%. Pulversymbolen som den använder delvis tränger in i hålrummet hos de inre könsorganen och kan ackumuleras i flera år, vilket orsakar frekventa inflammatoriska processer och som ett resultat - malign återfödelse av vävnader.

TALC kan innehålla asbest i sin sammansättning. Detta är en farlig cancerframkallande substans som tränger igenom kroppen genom luftvägarna och negativt påverka hälsan. Således associerar forskare användningen av talk med utveckling av mesoteliomtumör, som utvecklas från mesotel i Plevra, peritoneum och Pericardia. Detta är en sällsynt sjukdom som mestadels malign.

fynd

Tips för säker användning av ett sådant gemensamt ämne är ganska enkelt. För att skydda dig från skada talk, behöver du bara använda en högkvalitativ certifierad produkt. Pulverformigt supt ersätts bättre med flytande talk, som inte kan inandas.

Klara provet Din personliga IQ HealthDin personliga IQ Health Fyll i det här testet och ta reda på hur många poäng - på en tio-punktsskala - du kan uppskatta din hälsa.

Begagnade fotografiska material Shutterstock

Vad är talk? Talc är ett silikat med en skiktad struktur, djärv till beröring och innehar uttalad Pearl Brilliance. Den har vit färg med olika nyanser, som orsakas av orenhetens sammansättning (nickel, mangan, krom, järn och aluminium). Färgennas intensitet bestäms av graden av rengöring.

Beroende på strukturen och befintliga föroreningar, utmärks följande typer av talca mineral:

  1. Agalit. Han har en nålstruktur. Kristallfibrer är belägna nästan parallellt, i en riktning.
  2. Minnesotaiti. Närvaron av järn (det ersätter magnesium) ger den en brunaktig nyans.
  3. Steatite. Kännetecknas av en tät struktur. Det kallas också wen.
  4. Willemsite. På grund av närvaron av nickel har en blåaktig eller grön nyans.
  5. Ädla talk. Genomskinlig sten med större densitet. Väl bearbetad.
  6. Talco Chlorge. Kompositionen innefattar klorid.

Enligt graden av slipning skiljer sig ett talkpulver, mikrotalc och en stor slipning. Den har en referenshårdhet som är lika med 1. Det är det mildare mineralet. Jag upptäckte först och beskrev det Michael Faraday när du studerade dielektrics. Det minas i Amerika, Kanada, Kina, Frankrike och andra länder. I Ryssland ligger de största insättningarna i Urals och i Krasnoyarsk-territoriet.

Egenskaper mineral

Inte alla vet vad talk är och vad dess fysiska och kemiska egenskaper är. Detta är en kemiskt komplex komposition av det hydrerade magnesiumsilikatet. Ungefärlig kemisk formel talc ser ut så här: MG3Si4O10 (OH) 2. Det kan variera något på grund av att vissa föroreningar ersätts. Vi listar de viktigaste egenskaperna hos talk:

  1. Det finns ingen lukt.
  2. Det löses inte i vatten.
  3. Med syror i kemisk reaktion går inte in, sätter sig på botten av tanken.
  4. Det är en bra adsorbent. Absorberar perfekt fukt och lukt.
  5. Den har dålig värmeledningsförmåga.
  6. Det kännetecknas av låg hårdhet som är lika med 1.
  7. Den har en låg densitet (2,75 kg / m³). Det representerar inte smyckesvärde.
  8. Eldfasta. Med stark uppvärmning (800-900 ° C) blir det en mycket fast.
  9. Den har god dispersion. Småformade pulver bildar suspension med vatten.
  10. Är en dielektrisk.

Attribut till honom och magiska egenskaper. Pulvret användes för alla typer av droger som är utformade för att återvända ungdomar och skönhet. För det mesta var det krämer och parires gjorda på talk cashitz. Stone har positiv energi. Det är mycket användbart att hålla produkten från solid talca i huset.

Detta mineral tillämpas av mänskligheten sedan antiken. De gamla mästarna använde det ganska brett på grund av mjukhet och enkel bearbetbarhet. Även i antika Egypten gjordes amuletter och halsband av det. Ryska Clinisa gjorde ikoner. I Kina utfärdades den tonade talk för värdefull jade. Sumerians skär ut utskrifter.

Användningsområden

Vad är talk och vad som används för? Tänk på de mest kända områdena:

  1. I medicin. Som en sprinkler för behandling av ben och hudsjukdomar. Det används också som bindemedel i tablettens sammansättning.
  2. I tekniken. Använd både fasta smörjmedel och som tillsats för motoroljor.
  3. I livsmedelsindustrin. De sprinklas med chokladprodukter, gjorda av det former för produktion av sprityskal. Mat Talc har en kod - E553B.
  4. Hemma. De är nöjda med olika gummiprodukter (handskar, skor, etc.) för att förhindra klibbning.
  5. Under konstruktion. Använd för att fodra av badrum och bastur, liksom stenar för ugnar.
  6. I kosmetologi. Det är baserat på barns pulver, flytande kropp talk och massagepulver.

Låt oss analysera användningen av talk i kosmetologi och dermatologi mer detaljerat. I mer än 100 år finner han sina konsumenter och är fortfarande en oumbärlig del av många kosmetika. Som det milda mineralen som oftast används i form av ett pulver. Det är nödvändigtvis en del av pulver och ögonskuggor. Den smaksatta talken används som en deodorant och appliceras på zonen med ökad svettning. Använda den under depileringsförfarandet varnar hårets verksamhet. Liquid Talc är mycket effektiv när du lämnar fyllning av klackar. Den läggs till i rakande grädde, eftersom det bidrar till lätt glid. Det är tack vare denna kvalitet som talkpulvret används för massage.

Vad är talk? Det första som många kommer att tänka är ett barns pulver. Bra absorption bestäms av användningen för barn. Den har både antiinflammatoriska egenskaper. Det används för att behandla och förhindra padern i spädbarn. TALC är huvudkomponenten i pulvret. Förutom det ingår extrakten av medicinska växter, zinkoxid och stärkelse.

Netto fledged talc såld i apotek. Utgivningsform - Pulver för utomhusbruk. Finns i burkar och små paket.

När du arbetar med TALC måste du vara försiktig och försök att inte andas in. Det finns även en sådan professionell sjukdom - talkos, som vanligtvis detekteras från de anställda i gruvindustrin och medicinsk personal. Utan konstant kontakt med pulvret är det omöjligt att köpa denna sjukdom.

Добавить комментарий